In veel industriële installaties wordt gebruikt gemaakt van breekplaten. Breekplaten, ook wel rupture discs genoemd, zijn metalen platen die ervoor zorgen dat de installatie die jij gebruikt niet te veel of juist te weinig druk ondergaat. Zo beschermt een Breekplaat niet alleen jouw installatie, maar ook de omgeving van de installatie. Pipelines en vaten zullen door breekplaten niet vervormen. De installatie zal daarom dus niet stukgaan, waardoor lekkages niet zullen zorgen voor schade in de natuur of in het dorp om de hoek.

Een stukje geschiedenis

In eerste instantie was een breekplaat een erg simpele oplossing voor het probleem van te hoge druk. Toch voldeed de traditionele breekplaat uiteindelijk niet meer aan de eisen van de industrie. De industrie is in de laatste jaren namelijk veranderd. Allerlei processen gingen steeds automatischer en de breekplaat moest verbeterd worden om dit bij te kunnen houden. Daarnaast wilde de industrie ook verschillen in druk kunnen doen ontstaat. Ook moest de breekplaat tegen hoge procestemperaturen kunnen. Om deze eisen bij te houden heeft de breekplaat een enorme technologische ontwikkeling doorgemaakt.

Welke breekplaat past bij jou?

Er zijn verschillende breekplaten die online te bestellen zijn, zoals bij delta engineering. Zo zijn er “reserve acting” breekplaten en “forward acting” breekplaten. Bij het eerste soort breekplaat is de koepel van de breekplaat gericht op het proces. Hierdoor is het mogelijk om met een erg hoge druk te werken. Bij “forward acting” breekplaten is de koepel van het proces af gericht. Deze breekplaat ondergaat trekkracht en kan tegen een minder hoge druk. Als je dus met een hoge druk werkt, doe je er goed aan om een “reserve acting” breekplaat aan te schaffen. Werk je met een lagere druk? Schaf dan een “forward acting” breekplaat aan. Niet alleen werkt deze goed met lage druk, maar kun je deze ook voor speciale processen toepassen.