Alle begin is moeilijk. Je ontkomt er dan ook niet aan dat je in een nieuwe functie ook fouten zult maken. Dat is ook niet erg. Van fouten leer je. Je doet langzaam steeds meer ervaring en kennis op om hier beter mee om te gaan en ze in de toekomst te voorkomen. Als ICT-consultant kom je bijna elke dag weer voor nieuwe uitdagingen te staan. Eigenlijk lijkt elke dag dan ook wel jouw eerste werkdag te zijn. Zelfs wanneer je denkt alles meegemaakt te hebben, komen er soms toch nog verrassingen uit de hoge hoed. Die veelzijdigheid is tevens wat het werk zo ongelooflijk leuk maakt. Toch kan dit ook best spannend zijn.

Heb jij dus binnenkort jouw eerste werkdag bij www.fresh-minds.nl/ en kan je wel wat tips gebruiken? In dit artikel geven we enkele tips om jouw eerste werkdag als ICT-consultant goed door te komen en een vliegende start te maken.

Stuur een mail naar de opdrachtgever


Weet je wanneer je gaat starten en wil je er zeker van zijn dat je een goede start maakt? Stuur dan een mail naar de opdrachtgever. Dit kun je ongeveer een week of twee van tevoren doen. Vraag wat je nodig hebt op de eerste dag. Moet je bijvoorbeeld zelf een laptop meenemen? Zijn er nog andere belangrijke dingen waar je aan moet denken? Het is goed om hier alvast een beetje over na te denken en werk van te maken. Zo voorkom je dat je straks met een mond vol tanden aankomt en niet weet wat je moet verwachten.

Blijf niet te afwachtend

Natuurlijk wil je in het begin niet constant vragen stellen, maar besef goed dat alle begin moeilijk is en iedereen een keer in jouw schoenen heeft gestaan. De meeste mensen zullen het dan ook geen enkel probleem vinden als je vragen stelt. Je kunt beter vragen stellen dan onnodige fouten maken. Blijf daarom zeker niet te afwachtend, maar durf op je nieuwe collega’s af te stappen. Dat maakt bij Fresh Minds werken niet alleen veel gemakkelijker, maar ook leuker. Je kunt immers altijd op een team bouwen. Je zult merken dat hoe meer je vraagt, hoe makkelijker het werk uiteindelijk zal worden.

Extra tip: neem niet alles wat je wordt verteld voor kennisgeving aan. Ga ook zelf op onderzoek uit om te ontdekken of alles klopt.

Werk je al jaren zelf als ICT-consultant en merk je dat het bij je nieuwe werk er net wat anders aan toe gaat? Probeer die eerste weken dan nog niet direct een nieuwe manier van werken te implementeren, maar volg wat de anderen doen. Op een later moment zou je eventueel altijd nog suggesties kunnen voorstellen.

Peil tussentijds hoe het gaat

Het is niet alleen fijn voor je opdrachtgever om te weten hoe het gaat, maar ook voor jou. Peil daarom regelmatig tussentijds hoe het gaat. Is alles naar wens? Zijn er dingen die je zou kunnen veranderen? Vraag om feedback en schroom je ook niet om deze terug te geven. Dat is voor beide partijen erg prettig.